Główny Twórca Twórca / Rodzina Wayans

Twórca / Rodzina Wayans

  • Creator Wayans Family

img/creator/35/creator-wayans-family.jpgMarlon, Shawn, Damon i Keenen Ivory Proszę, major Payne jak Damon Wayans
Low Down Dirty, nawet jak jego brat Keenen
- Notoryczny B.I.G. , 'Jeszcze jedna szansa'Reklama:

Rodzina Wayans to bardzo duża rodzina aktorów, pisarzy, reżyserów i producentów, którzy razem wyprodukowali i zagrali w wielu najbardziej udanych afroamerykańskich filmach komediowych ( Zamierzam cię ssać , Straszny film ) i seriale ( W żywym kolorze! , Moja żona i dzieci ) z ostatnich trzydziestu lat. Członkowie rodziny to Keenen Ivory Wayans (ur. 8 czerwca 1958), Damon Wayans (ur. 4 września 1960), Shawn Wayans (ur. 19 stycznia 1971), Marlon Wayans (ur. 23 lipca 1972) i Damon Wayans, Jr. (ur. 18 listopada 1982). Często działają jako Grupa Produkcji Firmy Rodzinnej, nosząc kilka różnych kapeluszy: aktora, reżysera, scenarzysty i producenta.


Reklama:

Filmografia

otwórz/zamknij wszystkie foldery Wielu członków
  • Zamierzam cię ssać (1988): Keenen (aktor, reżyser, scenarzysta), Damon (aktor)
  • W żywym kolorze! (1990-1994): Keenen (twórca, aktor, pisarz), Damon (aktor, pisarz), Shawn (aktor), Marlon (aktor)
  • Mo 'Pieniądze (1992): Damon (aktor, scenarzysta, producent wykonawczy), Marlon (aktor)
  • Blankman (1994): Damon (aktor, scenarzysta, producent wykonawczy), Damon, Jr. (aktor)
  • Bracia Wayans (1995-1999): Marlon (aktor, producent, scenarzysta), Shawn (aktor, scenarzysta)
  • Nie bądź zagrożeniem dla South Central, pijąc sok w kapturze (1996): Marlon (aktor, producent, scenarzysta), Shawn (aktor, scenarzysta), Keenan (producent, aktor)
  • Straszny film (2000): Keenen (reżyser, producent), Shawn (aktor, scenarzysta), Marlon (aktor, producent, scenarzysta)
  • Straszny film 2 (2001): Keenen (reżyser), Shawn (aktor), Marlon (aktor, producent, scenarzysta)
  • transformatory 4 krawędź wygaśnięcia
  • Moja żona i dzieci : Damon (2001-2005, twórca, scenarzysta, producent wykonawczy), Damon, Jr. (aktor, scenarzysta)
  • białe pisklęta (2004): Keenen (reżyser, producent, scenarzysta), Marlon (aktor, producent, scenarzysta), Shawn (aktor, scenarzysta)
  • Mały człowiek (2006): Keenen (reżyser, producent, scenarzysta), Shawn (aktor, scenarzysta), Marlon (aktor, scenarzysta)
  • Taniec Flick (2009): Shawn (pisarz), Marlon (pisarz), Damon, Jr. (aktor)
  • Marmaduke (2010): Marlon (aktor głosowy), Damon Jr. (aktor głosowy)
Keenen z kości słoniowej Wayans
  • Eddie Murphy: Raw (1987 (producent)
  • Losowe Hollywood (1987) (aktor, pisarz)
  • król demonów siedem grzechów głównych
  • Pięć uderzeń serca (1991) (pisarz)
  • Niski, brudny wstyd (1994) (aktor, reżyser, scenarzysta)
  • Przebłysk Człowieka (1996) (aktor)
  • Najbardziej poszukiwany (1997) (aktor, producent, scenarzysta)
  • Keenan Ivory Wayans Show (1997-1998) (gospodarz, producent wykonawczy)
Damon Wayans
  • Sobotnia noc na żywo (1985-1986) (członek obsady)
  • Roxanne (1987) (aktor)
  • Zabarwienie (1988) (aktor)
  • Dziewczyny z Ziemi są łatwe (1988) (aktor)
  • Dziurkacz (1988) (aktor)
  • Spójrz, kto też mówi (1990) (aktor głosowy)
  • Ostatni skaut (1991) (aktor)
  • Major Payne (1995) (aktor, scenarzysta, producent wykonawczy)
  • Kuloodporny (1996) (aktor)
  • Celtycka Duma (1996) (aktor)
  • kupiła go nawet moja najbliższa rodzina
  • Wielki biały szum (1996) (aktor)
  • Św. Nadziei 413 (1997-1998) (twórca, scenarzysta, producent wykonawczy)
  • Aria Harlemu (1999) (aktor, producent wykonawczy)
  • Bambusowe (2000) (aktor)
  • Marci X (2003) (aktor)
  • Zabójcza broń (2016) (aktor)
Reklama:Marlon Wayans
  • Nad krawędzią (1994) (aktor)
  • Szósty Człowiek (1997) (aktor)
  • Bezsensowny (1998) (aktor)
  • Lochy i smoki (2000) (aktor)
  • pieśń długiego marszu
  • Requiem dla snu (2000) (aktor)
  • Ladykillers (2004) (aktor)
  • Norbit (2007) (aktor)
  • ŻOŁNIERZ AMERYKAŃSKI. Joe: Powstanie kobry (2009) (aktor)
  • Nawiedzony dom (2013) (aktor)
  • Pięćdziesiąt odcieni czerni (2016) (aktor, pisarz)
  • Nagi (2017) (aktor, pisarz)
  • Marlon (2018- ) (aktor, pisarz)
  • Szacunek 2021 (2021) (aktor)
Damon Wayans, Jr.
  • Szczęśliwe zakończenia (2011-13) (aktor)
  • szczęśliwi przyjaciele z drzewa łuszcząca się anime
  • Nowa dziewczyna (2011, 2013-18) (aktor)
  • Wielki bohater 6 (2014) (aktor głosowy)
  • Bądźmy glinami (2014) (aktor)
  • Jak być singlem (2016) (aktor)
  • Superżołnierze 2 (2018) (aktor)
  • Szczęśliwi razem (2018-) (aktor)


Ciekawe Artykuły